Sezonu uzatmak için ortak bir akıl ile topyekûn çalışmalı

Sezonu uzatmak için ortak bir akıl ile topyekûn çalışmalı
Turgutreis Kurs_Ugur Kurs Kazandirir_Banner_6-8-2024
vodafon_içkale_19_şubat_2024
Gümüşlük Festivali Bananer 2 Temmuz 2024
previous arrow
next arrow
Yayınlama: 29.02.2024
111
A+
A-

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Dernek (BOYD) Başkanı Sabahattin Duman turizm sezonu ile ilgili yazılı basın açıklaması yayınladı.

bodrum-sokak-haber-youtube-abone
bodrum-sokak-haber-youtube-abone
previous arrow
next arrow

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Sabahattin Duman Bodrum’da Turizm Sezonun 2-3 aya sıkışmasından kime sorsak şikâyetçi olduğunu fakat durumu terse çevirmek için bir kaç kişinin dışında hiçbir çaba görünmediğini belirtti. Bunun bir sürü nedeni olduğunu ifade eden Başkan Duman “Yerel ve global rekabet şartları, yeni kontrat pazarlama teknikleri, talep aldığımız bölgelerdeki savaş gerginlikler, pandemi ve sonrası ekonomik olumsuzluklar ile fiziki şartlar en başta gelen sebepler olarak göze çarpıyor.” dedi.

Bizimle yakın özellikte çok sayıda ülke turizme ağırlık vermeye başladı…

AB milliyetçiliğini de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Duman’ın açıklaması şu şekilde devam etti; “Bizimle yakın özellikte çok sayıda ülke turizme ağırlık vermeye başladı. Hırvatistan, Mısır, Tunus gibi ülkelere ciddi talep kaymaları yaşanıyor. AB milliyetçiliğini de göz ardı etmemeliyiz. Örnek olarak Türkiye ile Akdeniz çanağında bir ülkeye gitmek konusunda çoğunlukla AB ülkesi ülkeler birbirlerini tercih ediyor. Dış pazarlarda yakın bölgeler Didim ve Dalaman Havaalanından yolcu alan destinasyonlar ile içpazarda Çeşme ciddi manada Bodrum’u zorluyor.”

Kale ve mavi deniz ile bu iş yürümüyor…

Geçmişte başını Halikarnas diskonun çektiği ünlü mekânlarıyla bir yaşam merkezi Barlar Sokağı, sandalet, doğal sünger ve yerel hediyelik eşyaların satıldığı mekânlarla, ev pansiyonlarıyla, çivit mavisi pencereleriyle bir kasaba kimliğine sahip Bodrum’un yerinde artık yeller estiğini ifade eden Sabahattin Duman “sadece Kale ve mavi deniz ile bu iş yürümüyor. 2 katlı beyaz evlerin ağırlıkta olduğu yöresel mimariden gittikçe uzaklaşıyoruz. Hele ki tepelerin silueti kayboluyor. En tehlikeli gelişme bu, farklı bir yere dönüşmeden bu gidişe dur demeliyiz.”

Kent Kimliği yaratmayı öğrenmeliyiz…

Pandemi dönemi sonrası yazlıklar sürekli konuta dönüştüğünü, Bodrum nüfusunun katlandığını, Belediyelerin hizmeti yetiştiremez duruma geldiğini ve ne suyun ne temizlik hizmetinin hiçbir şeyin yetişmediğini belirten Duman “Dubai gibi örneklerin faydalı taraflarını alıp Kent Kimliği yaratmayı öğrenmeliyiz. Bodrum’u bir tatil Köyü gibi bütün halinde en baştan planlayıp yap-bozdan vazgeçmeliyiz.” dedi.

Sezonu uzatmak için ortak bir akıl ile topyekûn çalışmalı…

Sezonu uzatmak için ortak bir akıl ile topyekûn çalışmalısını gerektiğini ifade eden Başkan Duman açıklaması şu şekilde devam etti;  “Devlet, Belediyeler, Turizm sektörü, Sivil Toplum Kuruluşları, Kalkınma ve Planlama kuruluşları birlikte çalışmalıdır. Bu saydıklarımdan Devlet adına en başta Turizm Bakanlığı motoru çalıştıran güç olmalı. Turizmin geliştiği dönemlerde ticari olarak yatırımın cazip olmadığı bölgelerde Turizm Bakanlığı öncülük etti ve Turban otellerini açtı. Bu oteller hem talep çekti hem de kurulduğu bölgede turizmin gelişmesine öncülük etti. Zaman içinde özel sektör yatırımları ile devam etti.

Toz topraktan otele gidemeyen turistin Marmaris’e götürüldüğünü gördük…

Kış döneminde yatırımlarını artıran belediyeler ve müteahhitlik firmalarının bu dönemde gelen turistlerin seyahatini olumsuz etkileyecek görüntülerden kaçınmaları gerekmektedir. Geçmişte sezonun ortasında toz topraktan otele gidemeyen turistin Marmaris’e götürüldüğünü gördük.

Sezonun kısa olması büyük yetişmiş iş gücü kaybına sebep olmaktadır. Sezon uzatma çalışmalarında bu kayıpların durdurulması yanında başka sektöre giden yetişmiş iş gücünün geri kazanımı da planlanmalıdır.”

Talep yaratmak için sektör temsilcileri ve yerel idareciler kafa yormalıdır…

Sektörün devletten bazı talepleri olduğu ifade eden Duman “Tesislerin kış sezonu açık tutulup tutulmaması ekonomik bir kararın neticesinde verilen kararla belirleniyor. Tesisin kapalı tutulması ile faal olması arasındaki kaz-zarar dengesine bakar yatırımcı. İşte işin püf noktası burada… Bilhassa Kasım başı ile Mart sonu arasındaki dönemde talep yaratarak ve biraz da devletten teşvik ve indirimler alarak orta vadede bir dengelenme yaratmalıyız. Talep yaratmak için ne tür aksiyonlar yapılacağına sektör temsilcileri ve yerel idareciler kafa yormalıdır. Festivaller, etkinlikler, yerel turlar, yarışmalar gibi süreçler değerlendirilebilir.” dedi.

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Sabahattin Duman otelciler olarak 1 Kasım – 31 Mart arasında devletten beklentilerini şu şekilde sıraladı;

-Konaklama vergisinin indirimi veya muafiyeti

-Elektrik tarifelerinde indirim

-Su tarifelerinde indirim

-İlave personel istihdamına karşılık sigorta muafiyeti, Ücretlerde gelir vergisi indirimi

-Otellerdeki eğitim faaliyetlerine İŞKUR ve Kalkınma Ajansları desteği

-Havayolu şirketleri yakıt desteği

-Havaalanı vergi ve ücretlerinde indirim

-Bölge ve Etkinlik tanıtımlarına TGA ve Kalkınma Ajansları desteği benzeri seçeneklerin değerlendirilmesi

Gümüşlük Festivali Bananer 2 Temmuz 2024-2
Turgutreis-Uğur-Kampus_12 Temmuz 2024
halkarnas 27 haziran 2024
db
previous arrow
next arrow
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.