Kızılağaç’taki Zeytinlik İmarının Önünü Açan Muğla İl Tarım Müdürlüğü
Bodrum’da 102 dönümlük zeytinliğin imara planı değiştirilerek ranta kurban edilmesiyle ilgili haberler ile ilgili Bodrum Belediyesinden açıklama geldi. Söz konusu arazinin, ‘zeytinlik’ vasfında iken Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından tarım dışı kullanılmasında ve bu doğrultuda plan yapılmasında sakınca olmadığına dair karar verildiği bilgisi verildi. Ayrıca açıklamada belediye tarafından bakanlığın onayladığı imar planının yürütmesinin durdurulması için dava açıldığı, ancak mahkemenin reddettiği belirtildi.

Bodrum Kızılağaç’ta zeytinlik olarak kayıtlı 102 dönümlük arazinin imara açıldığı ortaya çıkmıştı. Hal böyle olunca söz konusu arazi imar planı değiştirilerek trilyonluk inşaat alanı haline getirilmişti. Söz konusu arazinin imar planını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılarak 29 Ocak 2024 tarihinde bakanlıkça onaylandığı belirlendi.
İMARIN ÖNÜNÜ AÇAN TARIM MÜDÜRLÜĞÜ
Bu süreçte, söz konusu arazinin “zeytinlik” vasfında iken Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 20 Kasım 2023 tarihinde, dönümde 10 adet zeytin ağacını karşılamadığından dolayı tarım dışı kullanılmasında ve bu doğrultuda plan yapılmasında sakınca olmadığına dair karar verildiği ortaya çıktı.
Bodrum’da “Zeytinlik alanın imara açılması” başlıklarıyla yazılı ve görsel basında yer alan haberlere istinaden Bodrum Belediyesi tarafından kamuoyu bilgilendirmesi yapıldı.
İPTAL DAVASI MAHKEMEDEN DÖNDÜ
Bodrum Belediyesinden yapılan açıklamada, “Haberlere konu parsele ilişkin plan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılarak 29.01.2024 tarihinde bakanlıkça onaylanmıştır. Yapılan bu plana karşı belediyemiz tarafından yürütmenin durdurulması istemli olarak İdare Mahkemesi nezdinde iptal davası açılmıştır. Söz konusu davada, belediyemizin yürütmeyi durdurma talebi reddedilmiş, bu karara karşı yapmış olduğumuz itiraz da bir üst mahkeme olan İstinaf Mahkemesi tarafından reddedilmiştir” denildi.
Ayrıca, planın yürürlüğü ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan resmi görüş de talep edildiği belirtildi.
TÜM SÜREÇLER YASAL ÇERÇEVEDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Açıklamada, “Sonuç olarak plana karşı açmış olduğumuz davalarda yürütmeyi durdurma talebimiz reddedildiğinden Anayasamızın 138. Maddesi ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. Maddesi uyarınca mahkeme kararlarına uyulması zorunlu olduğundan imar durum belgesi düzenlenmiştir. Bu süreçte, Bodrum Belediyesi hiçbir şekilde kişiye özel bir imtiyaz sağlamamış, tüm işlemleri yasal çerçevede gerçekleştirmiştir” ifadeleri de yer aldı.
İDDİALAR GERÇEK DIŞI
Bodrum Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Yazılı ve görsel basında belediyemizi haksız ve mesnetsiz şekilde itham eden haberlerde yer alan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Haberlerde, imar planının olmadığı bir dönemde işlem yapıldığı öne sürülmüşse de gerek belediyemizce açılan davada verilen yürütmeyi durdurma talebimize ilişkin ret kararı gerekse resmi bakanlık görüşü ile sabit olduğu üzere onaylı imar planı mevcuttur. Mahkemece yürütmeyi durdurma talebimiz reddedilmiş olmasına rağmen, tam aksi şekilde bir durum mevcutmuş gibi haber yapılması ise hukuka ve gazetecilik ilkelerine aykırıdır. Bodrum Belediyesi olarak tüm işlemlerimizi hukuka uygun, şeffaf ve kamu yararını gözeterek yürüttüğümüzü bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunarız…” cümleleri ile sona eriyor.