Evlilik Öncesi 100 Önemli Soru
“Bodrum Sokak Haber” internet sitesinin editör yönetmeni Fatih Bozoğlu ile Bodrum Bitez Aktur iskelesinde balık tutarken tanıştım. Fatih Bey’in daveti ve yüreklendirmesi ile, sizinle günlük yaşam hakkında, yazlıkçı olarak zaman geçirdiğim Bodrum Bitez, Datça Aktur, ve kışlık olarak yaşadığım Ankara İstanbul Büyükada ve zaman zaman oğlumun yanına gittiğim Berlin hakkında gözlemlerimi paylaşmak istiyorum. Bu gözlemler, basit günlük yaşamla ilgili olabileceği gibi, bazen termik santraller gibi uzmanlık alanımla da ilgili olabilir. Özellikle Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santrallerini anlatmak isterim. Ayrıca, Akbelen ormanlarındaki yaşananları da birlikte gözden geçirebiliriz. Meslek olarak ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu bir mühendisim. Bu yıl meslekte 50. yılımı doldurdum. Bazen opera, bazen Mavi Tur tekne gezileri hakkında yazılar yazabilirim. Ayrıca, gezdiğim yabancı şehirleri de sizlere aktarabilirim. Her türlü yorumunuz beni çok memnun eder.
Bir sosyal ortamda yeni tanıştığım bir arkadaşım ilerleyen zamanlarda bana ilginç bir hatırasını anlattı. Evlilik öncesi nişanlılık döneminde müstakbel eşini ailesine tanıtmış, daha sonra babası ona bir defter vermiş. “Bu defterdeki soruları kendi el yazınla cevapla, sonra üstünde konuşalım” demiş. Defterin her sayfasında, müstakbel eşi ile ilgili bir soru varmış. Sorular şöyle:
- Müstakbel eşin nereli?
- Hangi okulu bitirdi? Yıl kaybetti mi?
- Okul hayatı nasıl geçmiş?
- Nerede çalışıyor? Nasıl bir iş yapıyor?
- Kaç para kazanıyor? Birikim yapıyor mu?
- Üstüne kayıtlı mülk, ev, araba, var mı?
- Harcama alışkanlığı nasıl? Tutumlu mu?
- Ailesinin politik tercihi ne?
- Ailesi hangi gazeteyi okuyor?
- Hangi sosyal derneklere, gruplara üye?
- Düzenli spor yapıyor mu?
- Bakımlı mı? Giyimi nasıl?
- Sağlık sorunları var mı?
- Ailesinin büyüklerinin kronik (şeker, kalp, kanser psikiyatri vs) sağlık sorunları var mı?
- Ailesinde psikolojik sorunlar var mı?
- Ailesinde intihar olayı var mı?
- Annesi babasında boşanma olayı var mı?
- Çocukluk travması var mı?
- Yemek yapmayı, çamaşır ütü biliyor mu?
- Yabancı dil biliyor mu?
- Kitap okuyor mu?
- Aşırı bağımlı olduğu şeyler ne?
- Alkol, uyuşturucu, sigara?
- Otomobil ehliyeti var mı?
Sorular böyle devam ediyormuş. Bu sorular evlilik hazırlığında olan gençlere verilmeli. Cevap vermek zorlaşıyor ama bu sorulara detaylı cevaplar vermek gerekiyor. Cevapları paylaşmak zorunlu değil, ancak cevaplama süreci kişinin kendiyle hesaplaşması anlamına geliyor. “Aşkın gözü kördür”, beraber olursunuz ama evlilik çok ciddi bir iştir. Problemli bir insan ile ömür geçmez.
Evlilik öncesi Ciddi bir “due diligence” raporu hazırlamak gerekiyor.
Due Diligence Raporu nedir?
Alıcı taraf için yapılan due diligence çalışmasında amaç, herhangi bir birleşme veya satın alma sürecinde, hedef şirketin finansal bilgilerini, stratejik, operasyonel ve ticari açıdan detaylı bir şekilde inceleyerek durumu tespit etmek ve alıcı tarafa rapor etmektir.