Datça’dan iki öğretmenimizin sürgün edilmesinin hukuki gerekçesi nedir?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Datça İmam Hatip Lisesi’nde görev yapan 35 yıllık Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ile 30 yıllık Matematik Öğretmeni’nin Milas ve Bodrum ilçelerine sürgüne gönderilmesini Meclis gündemine taşıdı.
Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) protokolü kapsamında ‘manevi danışman’ olarak imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur’an kursu hocalarının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullarındaki öğrencilere değerler eğitimi verdiğini vurgulayan Özcan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
“Çocukları eğitmek üzere eğitim almamış kişilerin çocuklara eğitim vermesi sağlıklı mıdır?”
ÇEDES protokolünün Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında 2021 yılında imzalandığını hatırlatan Özcan, “Protokolünün yürürlüğe girmesinin ardından “manevi danışman” olarak görevlendirilen imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur’an kursu hocaları, MEB okullarındaki öğrencilere “değerler eğitimi” vermeye başlamıştır. Pedagojik açıdan sadece çocukları eğitmek üzere eğitim almış kişilerin çocuklara eğitim vermesi sağlıklıdır. Çocuk eğitimi üzerine uzmanlığı olmayan kişilerin okullarda görevlendirilmesi ve bu kişilerin okullarda çocuklarımıza ders vermesi sadece pedagoji biliminin evrensel ilkelerine değil, laiklik ilkesine de aykırıdır” dedi.
“Öğretmenlerimiz Milas ve Bodrum’a sürgün edilerek cezalandırılmıştır”
ÇEDES protokolünün uygulanması ile laikliğe ve pedagojiye aykırı, eğitimi dinselleştirme yönündeki faaliyetler giderek attığını vurgulayan Özcan, “Muğla’nın Datça ilçesinde, okulların açılmasının ardından, Datça İmam Hatip Lisesi’nde ÇEDES uygulaması adı altında imamlar, öğretmenlerden habersiz şekilde öğrencilerle görüşmeler yapmak istemiştir. Okulda öğretmenlik yapan 35 yıllık Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ile 30 yıllık Matematik Öğretmeni duruma itiraz etmiştir. Kendilerinden habersiz öğrencileri ile görüşme yapılmasına izin vermeyeceğini belirten öğretmenler, Anayasal görevlerini yerine getirerek laik ve demokratik eğitimi savundukları için Milas ve Bodrum’a sürgün edilerek cezalandırılmışlardır. Bu süreçte bir dernek öğretmenlerimizi hedef göstermiş, dernek yöneticileri sosyal medyada öğretmenlerimize yönelik paylaşımlar yapmıştır. Bakanlığa talimat verir tarzda paylaşımlar yapmıştır.” diyerek sözlerini tamamladı.
Özcan’dan Bakan Tekin’e 5 soru
Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;
- ÇEDES Protokolü kapsamında MEB okullarındaki öğrencilere “değerler eğitimi” veren imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur’an kursu hocalarının pedagojik yeterlilikleri olmadığı halde çocuklarımıza eğitim vermelerini Bakanlığınızın hangi hedefleri ile açıklıyorsunuz? Bu görevliler, 974 bin öğretmeni olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın hangi konulardaki eksikliklerini tamamlamaktadır?
- Pedagojik yeterliliği olmayan kişilerin çocuklarımıza eğitim vermesi Bakanlığınızın çocuklarımızın eğitimine verdiği/vermediği değerin göstergesi değil midir?
- Datça’dan iki öğretmenin sürgün edilmesinin hukuki gerekçesi nedir? Haklarında hangi gerekçelerle soruşturma açılmış, bu soruşturmalarda ulaşılan sonuç ne olmuştur?
- Bakanlığınız açısından öğretmenlerin Anayasal görevlerini yerine getirerek laik ve demokratik eğitimi savunmaları bir sürgün gerekçesi midir?
- Anayasamızın laiklik ilkesi ve Milli Eğitim Temel Kanunu’nun gereğini yerine getirerek ÇEDES projesine ne zaman son vereceksiniz?