Bodrum’da Yıkıcı Bir Tsunami Yaşanmaz
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu 6 Şubat depremleri ile ilgili Bodrum Belediye Meydanında basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Deprem değil, denetimsizlik ve ihmal öldürür!” vurgusu yapıldı…
Fatih Bozoğlu – Bodrum Sokak Haber
Tüm yurdu etkileyen böylesine önemli bir olayın ikinci yılında yapılan basın açıklamasına katılımın oldukça düşük olduğu dikkatlerden kaçmazken, basın açıklamasına çeşitli STK temsilcileri ile sol ve sosyalist partilerin temsilcileri katıldı.
İMO Bodrum temsilcisi Metin Soylu tarafından okunan basın açıklamasında; Depremler sonrası yapılarımızda meydana gelen hasarların temel nedenlerini; zayıf zemin koşulları, yetersiz malzeme ve taşıyıcı sistem zafiyetleri, yapı düzensizlikleri, yıpranmışlık, bakımsızlık ve en önemlisi denetimsizlik ve ihmalkârlık olduğuna dikkat çekti.
Deprem değil, denetimsizlik ve ihmal öldürür!
Bodrum’da sonradan yapılan kaçak tadilatlar, imarsız alanlarda mühendislik hizmeti almamış denetimsiz yapılaşmalar hız kesmeden devam etmekte olduğuna vurgu yapılan açıklama şu tespitler dile getirildi; “Merkezi ve yerel yönetimin bu konuda yeterli müdahalelerde bulunmaması ise riskleri daha da artırmaktadır. Bugün Bodrum’da, iptaller düştükten sonra imar affından yararlanarak alınan yapı kayıt belgesi sayısı 50.000’i aşmış durumdadır. İmar affından sonra yapılan kaçak yapılar ise bu rakama dahil değildir. Bu tür denetimsiz yapılar, olası bir depremde yaşanacak yıkımın adeta davetiyesidir. Bodrum’da acilen “yapı stoku envanteri” çıkarılmalı ve tüm binaların deprem güvenliği belirlenmelidir. Bu doğrultuda, İnşaat Mühendisleri Odası ile Bodrum Belediyesi arasında 01.02.2024 tarihinde yapılan protokol, ne yazık ki Bodrum Belediyesi tarafından bugüne kadar hayata geçirilmemiştir…”
Bodrum Tsunamiye Hazır mı?
Son günlerde Bodrum’da da tsunami tehlikesi olabileceği yönünde açıklamalar ve buna bağlı haberler yapılarak turizmi de etkileyen bir algı yaratıldı. TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamada Tsunami ile ilgili olarak; “Ege Denizi, dünyanın en sismik aktif bölgelerinden biridir. Bir haftadır Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda başlayan ve devam eden deprem fırtınası bu gerçeği bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bodrum’un kıyı bölgelerinde, zemin sıvılaşma riski taşıyan alanlardaki yapılar, büyük bir deprem ve ardından gelebilecek bir tsunamiye karşı hazır değildir. Yerel yönetimlerin, bu risklere karşı acil bir afet planı hazırlaması ve denetimlerini artırması hayati öneme sahiptir. Depremlerde can kayıplarını önlemenin tek yolu, mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin bilimsel ve teknik doğrular ışığında, kamucu bir anlayışla uygulanmasıdır…” ifadeleri yer aldı.
Bodrum’da Yıkıcı Bir Tsunami Olmaz…
Basın açıklaması sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yüksek İnşaat Mühendisi Tarık Eray Çakır, “Bodrum’da tsunami olur mu, kısa ve net bir yanıt verebilir misiniz?” şeklindeki sorumuza; önce geçmişten bu güne Ege bölgesindeki tsunami oluşumlarını anlattıktan sonra kıyıdan 20 metre ile 100 metre arasındaki bir alanı etkileyecek tsunami meydana geldiği kayıtlara alınmış. Ancak Bodrum’da yıkıcı bir tsunami olma olasılığının oldukça düşük olduğunu ifade etti.