Bodrum Ayağa Kalktı Anthaven Aspat’ta ÇED Gerginliği
Biten projenin ÇED toplantısını yapmaya çalıştılar, Bodrum ayağa kalktı. Kent Konseyi, TMMOB İKK ve Çevreye duyarlı yurttaşlar “dalgamı geçiyorsunuz!” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Yaşar Anter – AntHaber.com
Türkiye’de bu da oldu; “Bitmiş projenin ÇED olumlu Raporu” için toplantı düzenlemeye çalıştılar. Sert bir şekilde tepkilerini dile getiren Bodrumlular “Minareyi çaldınız, doğayı, arkeoloji talan ettiniz projeyi bitirdiniz kılıfını uyduruyorsunuz, buna alet olmayacağız…” diyerek toplantıyı terk ettiler.
Bodrum’a bağlı Akyarlar Mahallesi’nde ki arkeolojik ve doğal sit alanı Aspat Mevkii’nde 2018 yılında başlanan ve 6 yılda aldıkları ÇED raporları Danıştay tarafından 4 kez iptal edilmesine rağmen bitirilen otel, marina ve liman projesine ÇED olumlu raporu almak için Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü tarafından düzenlenmek istenen ÇED olumlu raporu için Halkın Bilgilendirme toplantısında Bodrumluların tepkisi sert oldu. Bodrumlular “Arkeolojik ve doğal sit alanlarını talan ettiler, oteli marinayı, limanı ve projeyi bitirdiler şimdi en başta yapmaları gerekeni yapmaya çalışıyorlar, yani minareyi çaldılar kılıf uyduruyorlar buna alet olmayacağız…” diyerek sert tartışmaların yaşandığı toplantıyı terk ettiler.
Toplantı öncesinde jandarmanın bölgede geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.
Danıştay Çed Raporlarını 4 Kez İptal Etmişti…
Danıştay’ın iptal kararlarının ardından, Anthaven projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin yeniden başlatıldığı ortaya çıktı. Proje kapsamında hazırlanan ÇED dosyasında, “Turizm Konaklama Tesisi (Radisson Collection Hotel Bodrum)” ve “Toplu Konut Projesi ile Yat Yanaşma Yeri ve Mahmuz Projesi” adı altında toplam maliyetin 402 milyon 600 bin TL olduğu belirtildi. ANT ASPAT Yapı ve Turizm A.Ş. tarafından geliştirilen projede, turizm konaklama tesisi, toplu konutlar ve yat yanaşma alanı planlandığı ve projenin toplam alanı 104 bin 755 metrekare olduğu açıklandı.
Biten Projenin ÇED Toplantısı mı Olur…
Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Muğla İl Müdür yardımcısı Adem Konuk’un açılış konuşmasını yaptığı toplantıda ilk itiraz Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mimar Gamze Türk Oğuz’dan geldi. Oğuz “Bu ÇED toplantısının bir amacı olamaz, çünkü proje zaten bitmiş. Minareyi çalmışlar şimdi kılıf uyduruyorlar. Bu 4. ÇED süreci daha önceki ÇED raporlarını Danıştay 4 kez iptal etti karara bağladı. Bu ülkede kaçak yapılaşmayı filan görüyoruz. Ama Türkiye’de ilk kez bitmiş olan bir yat yanaşma yeri ile bir turistik tesisin ÇED süreç toplantısını yapmaya çalışıyorsunuz. Oysaki ÇED’in amacı ne yapılacak tesisin doğayı arkeolojiyi ne kadar zarar vereceği ve etkileri. Zaten proje bitmiş ki. Neyin toplantısını yapıyorsunuz ki burada zaten proje bitmiş isterseniz gidip yerinde bakalım…” diye konuştu.
Devletin Doğanın Vatandaşın Yanında Olun Şirketlerin Değil…
Muğla İl Müdür Yardımcısı Adem Konuk’un ısrarla “İtirazlarınızı değerlendireceğiz, biz buraya görevli geldik, devletin memurlarıyız görevlendirildik geldik…” diyerek toplantıya devam etmek istemesi üzerine MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) Bodrum Gönüllüsü Güney Şirin “Siz burada kamu adına yetkilisiniz, bize şu ÇED’in ne olduğunu bir açıklayın. Siz vatandaşın verdiği vergiden maaşınızı alıyorsunuz, kamu yararı gözetmeniz gerek. Ama siz bitmiş olan bir proje için ÇED toplantısı yapmaya çalışıyorsunuz, biten projenin ÇED’i olmaz, şu anda suç işliyorsunuz, hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız, devran döndüğünde kamunun vatandaşın malını korumamaktan yargılanacaksınız. Açık olarak şirketin tarafında yer almış oluyorsunuz. Siz devleti temsil ediyorsunuz, şirketi değil, halkın, doğanın tarihin yanında olmalısınız, işlediğiniz suçlara alet olmayacağız toplantıya katılmayacağız…” dedi.
Şirin’in sözleri vatandaşların alkışları ile desteklendi.
Biten Projeye Çed Toplantısı Düzenlemek Suçtur…
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan ise “Danıştayın ÇED süreçleri ile ilgili iptal kararlarının ardından burada tek bir inşaat olmaması gerekirdi, ancak tüm proje tamamlandı. Burası yasalara göre yok hükmündedir. Ancak bütün binalar yat limanı bitirilmiştir. Burada doğa, tarih, arkeoloji, azmak, nehir, ağaçlar ekoloji yok olmuş ve inşaat bitmiş durumda. Bu saatten sonra buraya geri ye yönelik ÇED raporu alınamaz, bu nedenle bu toplantının düzenlenmesi bile suç teşkil etmektedir. ÇED raporunun 2018 den önce alınıp projenin yapılması lazımdı. Alınan ÇED raporlarıda doğaya tarihi ve yöreye zarar vereceği için iptal edilmiştir. Biten projeye ÇED raporu alınamayacağı gibi toplantısıda düzenlenemez…” diye konuştu.
Toplantı Yarım Kaldı…
Bodrumlular konuşmaların ardından alkışlarla toplantıyı terk ettikten sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü memurları ile ÇED raporunu hazırlayan şirket yöneticileri de toplantıyı bitirip ayrılmak zorunda kaldı.
Çed İstenen Turistik Tesis, Yat Limanı Projesi Teknik Bilgileri
“ÇED Sürecine konu proje; Muğla ili, Bodrum İçesi, Akyarlar Mahallesi, Tuzla Aspat Mevkii, 404 ada 1 numaralı parsel, 407 ada 2,4 ve 6 numaralı parsellerde, ANT ASPAT Yapı ve Turizm A.Ş. tarafından planlanan Turizm Konaklama Tesisi ve Toplu Konut Projesi ile Yat Yanaşma Yeri ve Mahmuz Projesidir. Turizm Konaklama Tesisi ve Toplu Konut Proje alanı; 3 bin 479 m² yüzölçümündeki 404 ada 1 parsel, 53 bin 330 m² yüzölçümündeki 407 ada 6 parsel, 29 bin 293 m² yüz ölçümündeki 407 ada 2 parsel ile 18 bin 652 m² yüzölçümündeki 407 ada 4 parseldir. Proje için toplam parsel alanı; 104 bin 755 m²dir.
Söz konusu 404 ada 1 numaralı parsel, 407 ada 2, 4 ve 6 numaralı parseller yatırımcı firma mülkiyetindedir. Dere ıslah çalışmaları kapsamında, Güneşli deresi yol geçiş menfez ve dere ıslah projesi tamamlanmıştır. Mersin Deresi Islah Çalışmaları 407 Ada 6 parsel boyunca deniz bağlantı noktasına kadar gerekli izinler tamamlanmış, 407 Ada 2 ve 4 Parsele denk gelen kısımları bu parsellerdeki inșaat çalışmalarına paralel es zamanlı olarak tamamlanacaktır. Mersin Deresinin denize bağlandığı noktada Dip Tarama Çalışması gerekli izinler alınarak, Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi denetiminde tamamlanmıştır. Mersin Deresi Islahı kapsamında Mersin Deresinin denize mansaplandığı bölgede Dip Tarama Çalışmasıyla derinleşen alanda sığlaşmayı önlemek amacıyla planlanan mahmuzlar için herhangi bir hazırlık ve inşaat çalışması yapılmamış, ÇED ve imar Planı süreçleri sonunda gerçekleştirilecektir…”