Bilgi paylaştıkça değerlidir – Ali Öztürk
Bundan sonra başta mesleki konular olmak üzere bilgi ve birikimlerimi siz değerli okuyucularla paylaşacağım.
Bodrum’un sokaklarından, gündeminden, ekonomisinden, kültürel ve sosyal olaylardan keyifli ve bilgilendirici yazılarla karşınızda olacağım.
Sizlerin de fikir ve yorumlarıyla birlikte daha da zenginleşeceğine inandığım bu platformda Bodrum Sokak Haber’de sık sık buluşmak dileğiyle.
Takipte kalın!
Kent ve Yönetim Anlayışı ile Uygulama İmar Planları Arasındaki İlişki
Zaman zaman mesleki konuları önceleyerek yazı yazmamı isteyen basın mensubu arkadaşlarım oldu. Ama zordur bildiklerini yazıya dökmek. Bildiklerini doğru kelimelerle yan yana getirmek. Etkili olması, edebi bir birikim ve felsefi bir bakış açısı gerektirir çoğu zaman. Daha doğrusu her zaman…
Fatih Bozoğlu’nun yayın hayatına yeni geçirdiği Bodrum Sokak Haber’de yazmamı istediğinde şöyle bir düşündüm. Çok da beklemeden verdim kararımı, aldım klavyeyi elime…
Bodrum Sokak Haber ve Dergisi’nin nefesi uzun olsun umuduyla, sevgili Fatih’e başarılar diliyorum.
Bildiğim konuların etrafında kalmaya dikkat ederek yazmaya çalışacağım. Çalışacağım ki; basının özgür kalması ve işini demokrat bir şekilde yapmasına için. En azından içeriğe katkı yapayım düşüncesiyle..
Şürçü lisan edersek affolla…
Bu sayıda; kent ve yönetim anlayışı ile uygulama imar planları arasındaki ilişki, şehirlerin planlanması ve geliştirilmesi ile kent estetiği süreçlerinde konuları ele almak istiyorum.
Bunu da farklı açılardan birbirini tamamlayan ve destekleyen konu başlıklarını maddeler halinde işleyerek yapacağım.
- Planlama ve Yönetim Anlayışı:
– Kent yönetimi, bir kentin nasıl büyüyeceğini, gelecek tasarımı içerisinde hangi bölgelerin nasıl kullanılacağını ve gelişeceğini belirler. Bu yönetim anlayışı, kentin genel vizyonunu ve stratejik hedeflerini oluşturur. Örneğin, sürdürülebilirlik, sosyal adaletin sağlanması, ekonomik büyüme gibi hedefler, kent yönetiminin kararlarıyla sağlanacağı ortadadır.
– Yönetim anlayışı, kentteki imar politikalarını da şekillendirir. Örneğin, kentin ana geçim kaynağı turizm ise, buna uygun imar planlarını geliştirmesi gerekecektir. Kıyı Kanununa uygun imar planları tasarlayacaktır. Çünkü kıyısı planlanmamış şehirlerde turizm faaliyetlerinden bahsetmek mümkün değildir.
- İmar Planları ve Yönetim:
– İmar planları, bir kentin fiziksel ve estetik yapısını düzenleyen ve kentin gelecekteki gelişimini yönlendiren belgelerdir. Yönetim, bu planları yapar/yaptırır, onaylar/onaylattırır ve uygular. Uygulama İmar planları, fonksiyonlar arasında konut, ticaret, sanayi ve yeşil alan gibi farklı bölgelerin nasıl kullanılacağını belirlerken tarımsal alanların korunmasını da sağlar.
– Kentin yönetim anlayışı, bu planların ne kadar katı veya ne kadar esnek olacağına karar verir. Örneğin, bazı yönetimler, kentsel dönüşüm projelerine daha fazla önem vererek, eski yapıları yenileriyle değiştirme eğiliminde olabilir. Dolayısıyla dirençli kentler yaratarak topluma hizmet etmiş olurlar.
– Ya da yapılaşmayı gelişme zannederek sürekli yeni yerleri imara açarak kenti şantiyeye çevirebilirler.
- Yasal Düzenlemeler ve Denetim:
– Kent yönetimi, imar planlarının uygulanmasını sağlamak için plan açıklama raporu ve imar planı plan notları ile yasa ve yönetmeliklerden yararlanır. Plan notları binaların yüksekliğini, yoğunluğunu, kullanılan malzemeler gibi yöresiyle de uyumlu detayları içerirken yasa ve yönetmeliklerle ülke bütününde uygulama birlikteliğini sağlamak hedeflenmiştir.
– Denetim mekanizmaları da yönetim anlayışına göre şekillenir. Sıkı bir denetim, imar planlarına aykırı yapılaşmayı engellerken, gevşek bir denetim bu tür ihlallerin artmasına neden olacaktır.
- Kentsel Dönüşüm ve Yönetim:
– Kentsel dönüşüm projeleri, şehir yönetiminin vizyonunu doğrudan yansıtır. Yönetimin bu projelere yaklaşımı, imar planlarının nasıl değişeceğini ve uygulanacağını belirler.
– Yönetim anlayışı, sosyal ve ekonomik faktörleri göz önünde bulundurarak kentsel dönüşüm projelerinde yer alan toplulukların haklarını ve çıkarlarını nasıl koruyacağına da karar verir.
Sonuç olarak, kent ve yönetim anlayışı, imar planı süreçlerinin nasıl gelişeceğini ve uygulanacağını belirlerken, İmar planları, kentin fiziksel ve estetik yapısını şekillendirirken, yönetim anlayışı bu süreci yönlendirir ve denetler. Bu nedenle, şehirlerin planlanması ve gelişiminde, yönetim anlayışının rolü çok büyüktür. Bu konuya bir örnekle katkı koymaya devam etmek gerekirse kent estetiğini örnekleyebiliriz.
Kent estetiği, bir kentin fiziksel çevresinin görsel ve duyusal olarak nasıl algılandığını ifade eder. İmar planları, şehrin fiziksel yapısının düzenlenmesinde temel rol oynarken, uygulama imar planları estetik açıdan etkili bir şehirleşmenin sağlanmasında kritik öneme sahiptir.
İmar planlarının düzenlenmesi ile uygulamasını kent estetiği açısından değerlendirdiğimiz de düzenli ve uyumlu bir yapılaşma ile birlikte park ve bahçeler ile açık alanların korunması ve bu ve benzeri alanların arttırılmasına yönelik politikaların uygulanmasını görürüz. Bu yeşil ve açık alanlar, kentsel alanların daha yaşanabilir ve estetik açıdan çekici hale gelmesine de katkıda bulunur.
Kent estetiğinin sağlanmasında Kültürel ve Tarihi Dokuya Saygı en önemli şeylerden birisidir. İmar planları ile tarihi ve kültürel öneme sahip alanların korunması sağlanırken çevresiyle uyumlu bir şekilde geliştirilmesine katkıda bulunur. Bu durum kentin karakterini ve estetiğinin korunmasında kritik rol oynar.
İmar Planları şehirdeki yapıların ve kamusal alanların bir biri ile uyumlu gelişmesini sağlar. Bu uyum kentin kimliğini oluşturarak şehrin estetik bütünlüğünün artmasını sağlayacaktır.
Kentte yapılacak olan yollar, kaldırımlar, sanat yapıları, meydanlar, çeşitli kıyı düzenlemeleri ve diğer altyapı elemanlarının estetik değerleri imar planlarının ne kadar düzgün uygulanmasıyla doğru orantılı olduğunu belirtmek isterim. Doğru bir uygulama kent içerisinde estetik bir uyum ve süreklilik sağlarken kent kimliğinin oluşumuna katkı koyacaktır.
Sonuç olarak, imar planı uygulamaları, sadece fonksiyonel değil, aynı zamanda estetik bir şehir düzenlemesi için de kritik bir araçtır. Bu planlar, şehirlerin daha yaşanabilir, estetik açıdan zengin ve kimlik sahibi mekânlar haline gelmesine olanak sağlayacaktır.
Ali ÖZTÜRK (Harita ve Kadastro Mühendisi / YTÜ)
Sevgili Ali yazıların ile Bodrum,a,yönetim kademelerine katkın olacağını biliyorum.
Takip edeceğim.Teşekkür ederim.
Ali arkadaşın birikiminden istifade edecek Bodrum’da çok kişi vardir.bu yazının devamında bodrumu yöneten kişilere yol göstermesini temenni ederim