Manel Usta – Tazelenme Üniversitesi “SOKAK” Öyküleri

Manel Usta – Tazelenme Üniversitesi “SOKAK” Öyküleri
Efsane Saatler
Turgutreis Kampus_UBS Okul Banner_YuksekCozunurluk_1140x200 (1)
Bursluluk-Bodrum-bahçeşehir-10 aralık 2024
vodafon_içkale_19_şubat_2024
previous arrow
next arrow
Yayınlama: 11.12.2024
58
A+
A-

Sahi kim biliyor Manel Usta’yı? Kimse bilmiyor sanırım.
Öykü kahramanımı görmem lazım. Onun az çok fikri vardır.
“Manel Usta mı dedin? Onu tanımayan yoktu bir zamanlar. Kısacık boyuyla yamuk bacaklarıyla durmadan kuyu kazardı. Bağına bahçesine kuyu kazdırmak isteyenler hep onu çağırırlardı. Elinde metal bir çubukla gezer, tarlanın içinde bir ileri bir geri gider gelirdi. Elindeki çubuk sallanmaya başlayınca kulaklarını toprağa dayar bir müddet kalırdı öylece. Herkes ona bakardı bir işaret verecek mi diye .Tarla sahibi Manel Usta ‘dan gelecek olumlu bir cevabı almak için sabırsızlansa da ‘Yarın erkenden geleceğim.’ der başka bir cümle çıkmazdı ağzından. Suyu bulup bulmadığını sorduklarında da ‘Koyduğum taşı görmediniz mi?’ der yoluna devam ederdi. Manel Usta’nın ünü civar köylere de yayılmıştı o yıllarda. Hayır için kuyu kazdıranlar da ona koşardı her zaman. Kuyu kazmak hem zor hem ustalık isteyen bir iş olduğundan küfelerine kullanacağı malzemeleri koyup katırına yükler erkenden yola koyulurdu . Kazma İşinde ilerleyip su gözlerini bulunca bir türkü tuttururdu. Başka türkü bilir miydi bilmez miydi bilmem. Sadece “Şerfem türküsü”nü söylerdi. Arap’ın yalellisi gibi aynı sözleri tekrar eder dururdu. “
“Penceresi damaklı
Şerfem elma yanaklı
İstedim de vermediler
Gızın çok mu gıymetli”
Gönül yarası mı vardı yoksa aşk acısı mı çekti bilinmez. Kimseyle oturup dertleşmemişti.
Gelip geçenler derinden gelen türkü sesini duyunca ‘ Bulmuş yine sizin ihtiyar!’ derlerdi. Beraberinde getirdiği yardımcılarına taşları küfeyle yavaşça aşağıya indirmeleri için seslenirdi. Kuyudaki sular yükselmeden acele etmesi gerekirdi. Öre öre yükselerek kuyudan çıkmadan önce beğenmediği taşları yukarıya gönderirdi söylene söylene. Kuyuda kullanılacak taşlar sert ve su geçirmez olmalıdır. Zamanla çökmesin diye titizlenirdi. Tabii bütün bu işler kurulan bir çıkrık sayesinde daha da kolaylaşırdı. Kurtuluş savaşının bitiminde bütün Rumlar buraları terk etti ama kimse ona tek kelime etmedi. O gitmedi nedense. ‘Burada doğdum, burada öleceğim.’ derdi hep.
“Mübadeleyle kesin gitmiştir.”
“Çocukları gelip aldı diyorlar. Tam bilmiyorum. Köyün dere boyunda yürü biraz . Salkım söğütlerin derenin suyuyla yıkandığını görmek insana huzur verir. Bağlardaki kara üzümler ermeye başlamıştır. Bir salkım koparıp dere boyunca gördüğün kuyulardan bir kova su çek. Buz gibi suya daldır üzüm salkımını. Oralarda sor bakalım Manel Usta’yı bilen var mı?”
“Sordum, sordum. ‘Gavur kuyusu bunlar.’ dediler ama Manel Usta’yı hiçbiri bilmiyor.”
“Kendi gitti adı bile kalmadı yadigâr “

vodafon_içkale_19_şubat_2024
Turgutreis Kurs_Ugur Kurs Kazandirir_Banner_6-8-2024
bodrum-sokak-haber-youtube-abone
Bursluluk-Bodrum-bahçeşehir-10 aralık 2024
previous arrow
next arrow

Münevver Ongun

Muğla Tazelenme Üniversitesi

Turgutreis-Uğur-Kampus_12 Temmuz 2024
Bursluluk-Bodrum-bahçeşehir-10 aralık 2024
previous arrow
next arrow
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.