Özel Hastaneler Kamulaştırılmalıdır

Özel Hastaneler Kamulaştırılmalıdır
Turgutreis Kurs_Ugur Kurs Kazandirir_Banner_6-8-2024
vodafon_içkale_19_şubat_2024
Gümüşlük Festivali Bananer 2 Temmuz 2024
previous arrow
next arrow
Yayınlama: 23.10.2024
332
A+
A-

dorman-otel-17-eylül-2024
bodrum-sokak-haber-youtube-abone
vodafon_içkale_19_şubat_2024
previous arrow
next arrow

Sağlık sektörüne adeta bir deprem etkisi yaratan “Yenidoğan Çetesi” olayı tüm yurtta olduğu gibi Bodrum’da da tepki ile karşılandı. Olayın ortaya çıktığı günden bu yana tepkisini dile getiren partiler ve STK’lar Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri adı altında bir araya geldi ve Reyap Sağlık Grubu tarafından inşaatı devam eden hastane inşaatı önünde basın açıklaması yaptılar.

Basın açıklaması öncesinde bir araya gelen Bodrum Emek ve Demokrasi Güçlerine araçları ile yoldan geçen yurttaşlar da destek verdiler. Üzüntü ve öfkenin hakim olduğu basın toplantısı öncesinde Hükümetin ve Sağlık Bakanının istifa etmesine yönelik sloganlar atıldı. Bodrum Emniyet Müdürlüğü asayiş ve trafik ekipleri herhangi bir tatsız olay yaşanmaması için tedbir alırken, basın açıklamasına katılan yurttaşların sağduyulu davranışları da dikkatlerden kaçmadı.

Basın açıklamasını Muğla Tabip Odası Bodrum temsilcisi Dr.Kerim Cangır okudu. Basın açıklaması sırasında “Özel ve Şehir hastaneleri Kamulaştırılsın” şeklindeki talepleri çok dikkat çekti.

Muğla Tabip Odası Bodrum temsilcisi Dr.Kerim Cangır tarafından okunan basın açıklaması şu şekilde;

“Bugün burada, sağlık alanında ortaya çıkabilecek en büyük skandallardan birini, sağlık etiğine de, insanlığa da sığmayan bir olayı protesto etmek için bulunuyoruz.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da çok sayıda bebeğin; aralarında hekimlerin ve sağlık çalışanlarının da olduğu bir çete tarafından, herhangi bir tıbbi gereklilik olmadığı halde anlaşma yaptıkları özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yönlendirildiğini, bu sayede Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ve ailelerden haksız gelir elde edildiğini ve daha vahimi bebeklerin bir kısmının yoğun bakım takipleri sırasında hayatını kaybettiklerini öğrendik. Olay yeni değildi ama kamuoyu olaydan yeni haberdar oluyordu.

Öncelikle hayatını kaybeden bebeklere rahmet, ailelerine sabır diliyoruz.

Bu bebekler, Sağlıkta Dönüşüm adı altında, en temel insan haklarından biri olan sağlık hakkından yoksun bırakıldılar. Bu bebekler gözü kârdan başka bir şey görmeyen, sağlık alanın gerektirdiği etik değerlerden yoksun olanlara teslim edildiği için öldüler.

Yaşananlar bize gösteriyor ki, bu hastaneler, gereken her türlü denetimden muaf bir biçimde çalışmış. Açığa çıkan skandalda adı geçen on hastanenin ruhsatları bu sebeple iptal edildi. Bu hastanelerden biri de Bodrum’da şubesi açılacak olan Reyap Hastanesi’dir, şu an önünde bulunduğumuz bu şantiye Reyap Hastanesi Bodrum şubesinin şantiyesidir. Bizler bu şantiyenin derhal mühürlenmesini istiyoruz.

Ama bu yeterli değil. Yürütme ve denetim görevini elinde tutan Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin görevlerini ihmal ettikleri, yıllardır sürdüğü anlaşılan bu tezgâhın geç ortaya çıkmasından sorumlu oldukları ortada ve tıpkı olayın sorumluları gibi adalet önünde hesap vermeleri gerekir. Dönemin il sağlık müdürü olan sağlık bakanı da dahil olmak üzere, en küçük birimden bakanlığa kadar, denetimden sorumlu olan herkes görevden alınarak adli ve idari soruşturmaya dahil edilmelidir.

Biz emek ve demokrasi güçleri, bu ağır suçun takipçisi olacağız ve birkaç hastanenin ruhsatının iptal edilmesi ve birkaç kişinin, ceza alıp almayacakları da belli olmayan davalarda yargılanmasıyla bu olayın kapatılmasına izin vermeyeceğiz.

Bu topraklarda hekimler de dahil olmak üzere sağlık emekçilerinin nasıl zor koşullarda, nasıl özveriyle çalıştıklarına şahidiz. Aramızda bizzat sağlık çalışanı olan arkadaşlar da var. Bu olayın zaten örneklerini gördüğümüz şiddet vakaları şeklinde onlara dönmesine de izin vermeyeceğiz. Bu hem onlara haksızlıktır hem de bu büyük suça yönelik tepkileri hafifletecektir.

Tekrar hatırlatalım, sağlık hizmetine erişim, en temel insan haklarından biridir. Ticaret konusu yapılamaz, piyasanın insafına bırakılamaz çünkü hasta müşteri değildir.

Hasta bile olmayan bu bebekler, yaşam haklarını, sağlıklarını özel hastanelere emanet edenler yüzünden öldü. Öyle denetimden uzak bir sistem kuruldu ki, özel hastane sahipleri Sağlık Bakanlığı görevini üstlendi! Dileriz ki bu olay, bir uyarı olsun ve sağlıktaki talan düzeni son bulsun.

Bu suçla ilgili tüm yasal ve idari süreçlerin, halkın haber alma hakkının da bir gereği olarak açık ve şeffaf yürütülmesini, bütün sorumluların gereken şekilde cezalandırılmasını talep ediyor ve emek ve demokrasi güçleri olarak bunun takipçisi olacağımıza söz veriyoruz…”

 

dorman-otel-17-eylül-2024
Turgutreis-Uğur-Kampus_12 Temmuz 2024
previous arrow
next arrow
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.